În articolul de azi o să-ți povestesc despre câteva abilități sau aptitudini care nu ar trebui să-ți lipsească dacă scopul tău e să lucrezi ca programator sau în IT în general.
Mulți oameni au misconcepții când vine vorba de abilitățile de care ai nevoie pentru a lucra în IT, pentru că probabil din afară pare o muncă de birou foarte ușoară, prin comparație cu alte “meserii” care presupun muncă fizică, de teren, sau cu program de lucru în ture.
Și nu, nu e vorba despre cunoștințe de matematică sau alte științe exacte.
Cunoștințe minime pentru a lucra în domeniul IT
Se întâmplă uneori ca oamenii să-și dorească să intre în domeniul IT ca programatori și să se apuce de treabă în acest sens. Cumpără niște cursuri sau caută unele gratis, așa cum am și eu pe canal și se pun pe învățat, dar se blochează foarte rapid.
Și nu pentru că programarea ar fi atât de grea ci mai degrabă pentru că le lipsesc cunoștințele generale de utilizare a unui PC.
La fiecare curs sau tutorial publicat am zis că nu e nevoie să ai niciun fel de cunoștințe pentru a parcurge conținutul, dar recunosc că am privit problema asta dintr-un unghi puțin greșit.
Pentru că mă raportam tot timpul la oameni care se descurcă foarte bine prin sistemul de operare și înțeleg cum să instaleze câteva aplicații sau programe și cum să le folosească.
Unii oameni înțeleg cum să foloseasca aplicațiile astea, nu pentru că le-ar mai fi folosit înainte, ci pentru că au acel instinct tehnic dezvoltat care-i ajută să se adapteze ușor la unelte noi.
Dau câteva exemple, ca să înțelegi mai bine la ce mă refer și care ar trebui să fie de fapt cerințele pentru a te apuca de orice curs de programare, indiferent cât de “pentru începători” pare.
- Să înțelegi cum să instalezi o aplicație sau un program fără să ai nevoie de asistență
- Să înțelegi cum să folosești sub-meniurile și meniurile contextuale ale aplicațiilor. Aici mă refer la listele de acțiuni pe care le inițializezi din bara de sus a oricărei fereastră (File, Edit, View, Help etc.) și cele pe care le inițializezi din meniul contextual (făcând “click dreapta” în conținutul unei ferestre).
- Să înțelegi modul prin care navighezi prin diferite ferestre și meniuri.
- Să înțelegi modul de organizare al fișierelor în sistemul de operare pe care-l folosești și conceptul de “cale” către un fișier anume
- Să înțelegi cum se folosesc funcții de bază ale sistemului de operare cum ar fi funcția de căutare, de copiere și lipire etc.
- Să înțelegi ce-i acela un terminal și cum să deschizi unul
Probabil sunt mai multe aici, dar am enumerat câteva lucruri cu care dacă ești cel puțin ok, adică te descurci, ar trebui să fie suficient să poți urmări un curs.
Și acum nu mă refer neapărat la cursuri online, aș aplica aceleași criterii și pentru orice fel de curs de tipul bootcamp pe care vrei să-l urmezi.
Pentru că dacă îți lipsesc elementele astea de bază, te vei împotmoli în cele mai simple acțiuni și nu vei putea ține pasul cu ceilalți nici pe departe.
Ce am enumerat eu aici nu te gândi că sunt cine știe ce elemente avansate de IT, sunt bariera minimă pe care ar trebui s-o îndeplinești pentru a putea lucra cam orice fel de job de birou în ziua de azi.
Dacă nu vei putea să înțelegi cum să folosești câteva aplicații simple de bază, vei avea mari probleme.
Ideea e că cei mai mulți nu vor avea nevoie să învețe lucrurile despre care vorbesc eu aici în mod intenționat și specific.
Pentru cei mai mulți oameni care se înțeleg cât de cât bine cu calculatorul, lucrurile astea vin în mod natural.
Pentru că se dezvoltă un instinct atunci când faci asta de ceva vreme.
Există diferențe de la un sistem de operare la altul, evident, dar nu atât de mari cât să te încurce dacă tu te descurci bine în unul din ele.
Eu mereu zic că programare poate învăța oricine are suficientă ambiție și că nu există cerințe anterioare, dar îmi dau seama că sunt subiectiv și lucrurile nu stau tocmai așa.
Ai nevoie minimum de cunoștințe de informatică să zic undeva de nivelul liceului, pentru a putea face asta. Cunoștințe specifice celor care se studiază pentru examenul de competențe digitale, sau cum îi mai spune acum, sau ECDL.
Așa că primul pas pentru tine, dacă ești în situația asta, ar fi practic pasul -1, să înveți lucrurile cu adevărat de bază, cele care nu au treaba cu dezvoltarea sau testarea de aplicații, ci mai degrabă generalități.
Evaluează-ți abilitățile corect
Acum poate ai crede că încerc să te descurajez.
Nici pe departe! Dacă ești atent la conținutul pe care îl postez pe social media, o să-ți dai seama ușor că încerc doar să încurajez și să susțin oamenii să ajungă acolo unde își doresc, dar în același timp să fie conștienți de nivelul lor actual și să ia decizii informate.
Dar vreau să privești problema asta cât de realist posibil, pentru că altfel te vei arunca într-o călătorie din care nu poți ajunge la final.
Mai ales când, în prezent, există pericolul să te înscrii în tot felul de programe de formare cu contracte cu clauze dubioase, care nu-ți vor mai permite să te retragi o dată ce ai început și vei fi în pericolul de a pierde o gramadă de bani economisiți cu greu.
Așa că provocarea mea pentru tine e să te analizezi la rece și să vezi dacă te descurci măcar cu cele 6 puncte enumerate de mine anterior. Aș zice că ai voie să zici pas la maximum unul din cele 6, dar chiar și așa cred că ar fi prea mult pentru că sunt lucruri mult spus banale.
Construiește un set de cunoștințe de bază
Analizează punctul în care ești și dacă constați că nu bifezi prea multe din punctele alea, fă un pas înapoi și caută să pui bazele utilizării calculatorului, înainte de orice fel de interacțiune care are legătură cu dezvoltarea de aplicații.
Știu că va fi destul de greu să găsești astfel de cursuri, pentru că cele mai multe școli de formare te aruncă direct în HTML, CSS și JavaScript, pentru că asta se caută acum.
După ce ți-ai pus bazele utilizării unui calculator, poți să începi să introduci elemente despre funcționarea unui calculator, care este rolul componentelor hardware șamd.
Abia apoi te-ai putea uita spre subiecte ce țin de domeniul IT sau informatică, pentru că de-abia de-aici poți intra în zona în care să construiești o bază de cunoștințe despre dezvoltare.
Pentru că de-acum ai o oarecare fundație pe care să construiești.
Și pentru că vorbim de “fundație”, putem să facem simpla analogie cu construcția unei case.
Nu poți ridica pereții unei case direct pe pământ, ai nevoie de o fundație întâi pentru a-i asigura izolația, stabilitatea și structura de rezistență minimă necesară.
Exact așa se întâmplă și în informatică.
Dacă începi să construiești prea devreme, structura ta nu va rezista până să ajungi la acoperiș și te vei trezi fără bani și într-un morman de moloz care te-a costat toate economiile.
Informează-te mai bine
Acum poate te întrebi de ce îți spun toate astea.
Revin la ce ziceam mai devreme, eu nu încerc să te descrurajez, ci mai degrabă te sfătuiesc să construiești corect, pentru a avea șanse mai mari de reușită și a minimiza riscul de a pierde bani în procesul ăsta.
Sunt mult prea mulți oameni atrași în domeniul ăsta total nepregătiți și fără să fie conștienți de ceea ce ai nevoie pentru a putea profesa.
Domeniul IT a fost foarte puternic mediatizat și care a polarizat foarte tare societatea în ultimii ani.
Pe de o parte în persoane care se uită cu admirație spre IT și care ar vrea să ia parte la ceea ce se întâmplă în IT.
Fie că vorbim de persoane cărora le-ar plăcea să lucreze în IT din simplă pasiune, fie că vorbim de persoane care sunt atrase artificial de salariile mari și zvonurile auzite de la vecinii de bloc cum că IT-iștii oricum nu fac mare lucru, dar fac o mulțime de bani.
Iar pe de altă parte, persoane care au prins o ură implicită pe cei care lucrează în domeniul IT din pricina diferitelor facilități fiscale.
Mass-media a reușit și reușește în continuare să împartă oamenii în aceste 2 categorii pentru a genera audiență.
Asta combinat cu faptul că oamenilor le place să creadă în tot felul de zvonuri, se ajunge la faptul că oameni total nepregătiți ajung în tot felul de programe de reformare scumpe, cheltuind banii greu economisiți, precum insectele într-o plasă de păianjen.
Nu ignora sistemul de educație
De fiecare dată când vorbesc despre importanța examenului de bacalaureat, sunt oameni care îmi sar în cap aruncând cu tot felul de jigniri gratuite, spunând că ce le trebuie lor bac, bac-ul nu te ajută la nimic.
Dar adevărul e că dacă fiecare s-ar mobiliza să treacă peste banalul examen de competențe digitale, cred că problema descrisă de mine anterior nu ar exista.
De asemenea sunt și foarte mulți oameni care au dat cu piciorul examenului de bacalaureat în urmă cu mai mulți ani, iar acum când își doresc să facă o trecere spre domeniul IT, se lovesc de cruda realitate a faptului că deși diplomă pare irelevantă, nu primesc niciun răspuns atunci când aplică la job-uri din piață deși poate sunt oameni în situația asta cu abilități mai bune decât candidați cu studii superioare.
Sigur, sunt lucruri pe care le poți face pentru a te redresa, dar va trebui să depui mult mai mult efort acum să recuperezi decât dacă le-ai fi făcut toate la timpul lor.
Cam atât pentru azi, pe data viitoare!