O schimbare de carieră, mai ales după ce ai acumulat deja câțiva ani de experiență într-un domeniu anume, poate fi destul de greu făcut cu succes.

Domeniul IT e unul cu ramificații destul de mari și dacă te uiți din afară pare destul de intimidant.

O să-ți prezint două strategii cu niveluri diferite de toleranță la risc, pe care le poți folosi pentru a face tranziția spre IT.

1. Înscrierea la un curs de specialitate

Această strategie e folosită de cei mai mulți oameni care vor să facă tranziția spre IT, pentru că reprezintă calea mai ușoară.

Și deși reprezintă alternativa mai ușoară față de cealaltă strategie pe care o să ți-o prezint, e de departe și mult mai scumpă.

Cursurile de genul se pot întinde de la 1-2 luni până la peste 6 luni și pot costa între câteva mii, până la câteva zeci de mii de lei în total.

O sumă destul de mare pe care trebuie să fii dispus să o sacrifici dacă alegi varianta asta.

O greșeală pe care o fac mulți oameni aici e aceea că își pun toate speranțele în ceea ce vor învăța la cursul respectiv.

Poate și din cauza sumei mari de bani plătite există anumite așteptări.

Dar mulți nu realizează că, deși investesc o sumă atât de mare bani, responsabilitatea cea mai mare cade tot pe umerii lor.

Indiferent cât de bun ar fi tutorele cu care lucrezi, mai mult de jumătate din muncă trebuie să o faci tot tu, pentru că ceea ce se întâmplă “la clasă” e doar o mică parte, iar cea mai mare parte stă în practica și exercițiile pe care trebuie să le faci în timpul liber.

Partea bună e că dacă iei în serios un astfel de curs și dai tot ce poți, următorul pas este să-ți pregătești toate resursele și să începi direct să aplici.

Cursurile acreditate

Există tendința ca oamenii care aleg această abordare să caute cursuri “acreditate”.

Adică se presupune că Ministerul Învățământului a emis pentru furnizorul cursului respectiv un document care validează că respectivele cursuri respectă un anumit standard, să spunem.

În realitate, angajatorilor din mediul privat nu le pasă prea tare de aspectul ăsta. Și când spun “prea tare”, mă refer deloc.

La posturile de la buget s-ar putea să fie nevoie de această acreditare, dar îți garantez că în mediul privat singurul lucru care contează e ceea ce știi să faci.

Nicio companie nu va alege un candidat mai slab doar pentru că deține o diplomă de curs “acreditat” în detrimentul unuia mai bine pregătit care a învățat singur și nu are o astfel de diplomă.

Companiile sunt interesate doar de valoarea pe care o poți aduce din momentul în care te-ai așezat la biroul lor, iar valoarea asta e dată de randamentul abilităților pe care le deții. Nimic mai mult.

2. Tranziția treptată spre domeniul IT

A doua variantă ar fi să faci o tranziție treptată spre IT.

Dacă prima variantă e ceva mai bruscă, dar și mai scumpă, așa cum am văzut, aceasta se va desfășura pe termen ceva mai lung dar va fi și mult mai ieftină și mai puțin riscantă.

La ce mă refer când zic tranziție treptată?

În loc să te arunci din prima la cursuri extrem de scumpe, încearcă întâi să te documentezi la modul general despre domeniul IT.

Documentează-te despre specializările care există în IT și despre activitatea fiecărei specializări.

Când zic să te “documentezi” nu mă refer să mergi la bibliotecă, ci doar să faci câteva căutări online.

În felul ăsta o să poți să-ți faci o idee incipientă despre ce anume ți-ar plăcea și ție să faci.

Dacă totuși nu ai reușit să-ți faci o idee în punctul ăsta nu e nicio problemă, continuă să explorezi.

Parcurge câteva cursuri sau tutoriale scurte pe subiectele pe care le găsești interesante în momentul ăsta ca să-ți faci o idee mai bună.

Apropo, dacă te afli în situația asta găsești pe platforma de learning mai multe cursuri introductive gratuite care te-ar putea ajuta.

Citește articole online, eventual câteva cărți introductive, intră în comunități și discută cu oamenii din domeniu sau cel puțin care urmează în prezent aceeași cale ca tine.

Încearcă să nu fii reținut și să pui întrebări chiar dacă ai impresia că o să zici ceva greșit.

La punctul ăsta, orice s-ar întâmpla nu te bloca în a alege cea mai bună specializare sau cel mai bun limbaj de programare, cea mai bună tehnologie etc.

Citește și experimentează ce prinzi.

Când te hotărăști să mergi pe ceva anume, cu o investiție minimă poți cumpăra un curs online care îți va oferi un bagaj de informații de cele mai multe ori mai mare ca cel al unui curs “la clasă”.

Aici pot să-ți vin și eu în ajutor cu C# Masterclass, îți promit că este cel mai complet curs de C# pe care o să-l găsești pe piața românească și oferă nu numai informațiile de care ai nevoie pentru a trece de orice interviu de angajare ci și concepte care te vor ajuta să crești în senioritate foarte rapid.

Cum să-ți găsești un job în domeniul IT

Ce ți-am descris anterior e doar o parte a ecuației.

Pasul următor, după parcurgerea unuia sau mai multor cursuri e să începi să cauți oportunități.

Cea mai bună abordare în punctul ăsta e să-ți cauți un job direct la compania la care lucrezi deja, dacă lucrezi undeva.

Dacă lucrezi la o companie relativ mare, cu siguranță există un departament IT.

În general atunci când se deschide un post într-un departament anume se face anunțul întâi intern.

Așa că fii cu ochii pe anunțurile interne de angajare și vezi când se caută o persoană în departamentul IT.

Îți va fi mult mai ușor să faci tranziția în felul ăsta, în aceeași companie, decât să treci prin tot procesul de recrutare și să fii angajat în altă parte.

Chiar dacă nu e postul pe care ți-l doreai tu, faptul că intri în domeniu și începi să acumulezi cunoștințe va conta foarte mult.

Nu înseamnă că vei lucra toată viața pe postul sau specializarea respectivă, după ce prinzi ceva experiență vei putea să te duci treptat în direcția de care ești interesat.

Acest proces va dura mai mult decât în cazul primei variante, dar e unul mai sigur și în felul ăsta îți vei crea o carieră mai solidă, iar toate cunoștințele acumulate prin toate job-urile avute vor forma un bagaj de experiență unic și matur.

Hai să-ți dau un exemplu.

Să spunem că aplici pentru un post de DevOps după ce în ultimii câțiva ani ai lucrat inițial ca inginer de suport, iar apoi ca administrator de sistem.

Dintre tine și cineva care a lucrat tot timpul ăsta într-un alt domeniu, dar a terminat un curs de specialitate de 6 luni cine crezi că va fi angajat?

Evident tu, pentru că ai deja experință practică în domeniu și mai mult de atât, faptul că vrei să treci de la administrator de sistem la DevOps denotă că vrei să evoluezi, iar asta e privită extrem de bine de angajatori și oameni de recrutare.

Asta presupune că deții și cel puțin o parte din cunoștințele necesare, desigur.

Concluzie

Din cele 2 strategii descrise, sigur că prima este mai simplă și mai directă dar și cu șanse de reușită mai mici.

Sigur că în general oamenii doresc soluția completă care îi va duce din A în B, dar nu realizează că această abordare vine și cu riscuri foarte mari.

În principiu riscul de a pierde timp și mai ales bani e extrem de mare, mai ales dacă nu ești pregătit să dai tot în momentul în care începi un curs de reformare profesională.

Cursurile de genul ăsta nu trebuie tratate ca cele de facultate.

Nu poți să mergi la curs dar cu gândul să fii în altă parte, pentru că pui în joc și cariera ta, pe lângă o sumă destul de mare de bani.

În schimb în cazul celei de-a doua strategii, singurul risc la care te supui e că îți vei pierde niște timp încercând să înveți în ritmul tău.

Dar când nu există termene limită sau presiune din partea cuiva, îți promit că vei simți altfel timpul petrecut încercând să înveți ceva.

Așa că gândește-te bine, pune în balanța situația în care ești acum și stilul tău de viață și fă o alegere calculată.

Orice s-ar întâmpla, nu uita să te bucuri de proces.

Atât pentru azi, ne auzim data viitoare.