Azi vreau să lăsam un pic tehnologia la o parte și să-ți povestesc despre o afecțiune de care, dacă ești în domeniul IT sau al tehnologiei, s-ar putea să suferi fără să-ți dai seama.

S-ar putea totuși să realizezi că suferi de asta la un moment dat, dar să nu știi ce este și de ce te simți așa, mai ales dacă nu ai mai întâlnit pe cineva care să vorbească despre asta.

Nu, nu-ți face griji, nu e vreo afecțiune prea gravă al cărei tratament nu se poate face altfel decât chirurgical și nici nu are ca motiv statul pe scaun perioade lungi de timp.

Din fericire (sau din păcate, depinde cum înțelege fiecare), nu e nimic de natură fizică, ci mai degrabă psihologică.

Afecțiunea despre care vorbesc se numește “sindromul impostorului” și deși poate părea o glumă inițial, ea este o problemă psihologică cât se poate de reală care afectează nu doar oameni din domeniul IT ci din toate domeniile extrem de complicate și competitive.

Ce este sindromul impostorului

Sindromul impostorului e acea impresie, acea voce care îți stă cumva în subconștient și îți șoptește frecvent și discret, că poate locul tău, poziția ta profesional vorbind, nu este chiar acolo unde te afli acum.

Senzația că ești un impostor și că, la un moment dat, oamenii din jurul tău, colegi, manageri, angajatori etc. se vor prinde de asta și va trebui să înfrunți consecințele.

Sună cunoscut?

Sau poate pentru tine nu se simte așa, ci se simte mai degrabă sub forma faptului că toate realizările tale se datorează faptului că ai avut noroc și poate doar tu ai impresia că sunt cu adevărat niște realizări.

Uite câteva simptome prin care te poți autodiagnostica, în cazul în care ai dubii:

  • Senzația continuă că nu aparții acelei categorii de oameni
  • Gândul că poate nu ești atât de competent pe cât crezi tu că ești
  • Suprasolicitarea continuă pentru a îți demonstra competențele
  • Te compari mereu cu alți colegi și toți par mai avansați ca tine
  • Îți diminuezi tot timpul realizările
  • Ai mereu senzația că ai ajuns acolo unde ești prin noroc chior

Din simptomele enumerate mai sus se pot deriva multe altele ce pleacă de la ideea: diminuarea constantă a propriilor abilități și implicit realizări.

Poate vei fi surprins, dar afecțiunea asta a fost descoperită cu mai multe zeci de ani în urmă, mai exact în 1978, prin studiul unor primelor grupuri de femei de succes.

Deși a fost descoperită cu aproape jumătate de secol în urmă, această afecțiune nu are totuși o denumire și o definiție acceptată în medicină. Mai este cunoscută de asemenea și sub denumirea de “fenomenul impostorului”.

Frecvența în rândul specialiștilor IT

Deși extrem de răspândită în rândul specialiștilor din domeniul medical, nici angajații din domeniul IT nu sunt mai prejos.

Sunt extrem de mulți oameni care suferă de genul ăsta de afecțiune psihologică, chiar dacă cei mai mulți nu conștientizează asta.

Uite câteva motive pentru care specialiștii IT suferă de sindromul impostorului:

Domeniu extrem de dinamic

Domeniul IT nu e un domeniu în care să treacă ani la rând fără noi descoperiri sau evoluții tehnologice, așa că cei mai mulți dintre noi încercăm să ținem pasul cu toate aceste schimbări, ceea ce ne dă senzația că trebuie să alergăm constant pentru a ține pasul cu ceilalți, altfel s-ar putea să rămânem în urmă și să devenim irelevanți.

Nu sunt multe domenii de activitate cu o dinamică atât de mare ca cea a domeniului IT, ceea ce ne dă senzația că suntem într-o cursă sau competiție continuă atât cu ceilalți cât și cu noi înșine.

Cantități mari de informație

Domeniul IT e și unul cu cele mai ample comunități online, unde se discută despre proiecte, tehnologii folosite sau chiar rezolvarea anumitor probleme tehnice, cum ar fi Stack Overflow, de exemplu.

Când ești membru în toate aceste comunități e ușor să devii prins în cursa de a învăța despre tot și toate, mai ales când citești despre proiectele altora.

Ăsta e și motivul pentru care cei mai mulți oameni nu reușesc să facă progres notabil, pentru că încearcă tot timpul lucruri noi fără să se concentreze pe ceva anume.

Parcurs profesional neconvențional

Spre deosebire de alte domenii, în IT se regăsesc oameni cu specializări și parcursuri academice extrem de diverse, multe din ele cu mult diferite de cel al informaticii sau tehnologiei.

Oameni care au considerat la un moment dat în viață că ceea ce au studiat nu le mai face plăcere, sau chiar nu le-a făcut plăcere niciodată, dar în schimb aveau abilități tehnice peste medie, dobândite din pură curiozitate acasă.

Asta e frumusețea în IT, că tot ce ai nevoie să creezi impact extrem de mare în lume e un laptop sau un PC, spre deosebire de alte ramuri unde ingineria e pusă în practică prin folosirea de utilaje complexe și echipe mari de oameni ce iau parte la execuție.

Și asta a adus mulți oameni pasionați și talentați în domeniu, dar fără să aibă studii sau o diplomă de absolvire de la o facultate ce are legătură cu IT-ul sau informatica, printre care și eu.

Asta ne face mult mai predispuși la sindromul impostorului, pentru că avem impresia că dacă nu avem anumite studii în domeniu, locul nostru nu e aici.

Personal m-am împăcat demult cu gândul ăsta, dar sigur e unul din motivele care încă provoacă anxietate și nesiguranțe, mai ales celor care sunt încă la început.

Metode de combatere

Acum că am stabilit ce este și care pot fi câteva din motivele pentru care apare, hai să vedem ce putem face pentru a combate acest sindrom.

Concentrează-te pe un singur lucru o dată

Cred că am spus de multe ori asta prin conținutul postat pe social media, dar concentrarea (sau mai degrabă lipsa ei) pe un singur lucru o dată e una din cele mai mari probleme cu care se confruntă programatorii juniori sau cei ce aspiră la a deveni programatori.

Așa că trebuie să insist și să-ți spun încă o dată că dacă sari de la o tehnologie la alta la fiecare câteva luni nu vei ajunge nicăieri.

Știu că iarba pare mereu mai verde dincolo de gard, dar crede-mă pe cuvânt, niciodată nu e de fapt.

Dacă ai ajuns să studiezi ceva anume pentru că ai găsit anumite informații online sau ai auzit despre asta la un coleg sau prieten, șansele sunt mici să studiezi ceva ce nu mai e de actualitate, mai ales când vine vorba de cunoștințele de bază.

Spuneam că lucrurile se mișcă repede în industria asta, dar conceptele care sunt în continuă mișcare nu fac parte din setul de cunoștințe fundamentale pe care trebuie să le aibă un programator, de exemplu.

Așa că renunță să mai sari de la un limbaj la altul sau de la un framework la altul și concentrează-te pe un singur lucru o dată.

Știu că e contraintuitiv, dar eliminând distragerile vei evolua infinit mai rapid.

PS. Îți spune asta cineva care a trecut prin tot ce am descris mai sus.

Fă multă practică

IT-ul și în special ingineria software nu sunt domenii unde să treci prin cursuri “ca gâsca prin apă”, doar pentru a obține “diploma” de la final.

E important să pui în practică tot ce înveți în cursurile respective pentru că altfel vei uita extrem de rapid.

Evită să memorezi lucruri!

Dacă e ceva ce nu înțelegi, apucă-te și scrie cod și testează tot ce îți provoacă nelămuriri.

Testează, recitește teoria și testează din nou până face click.

Sunt oameni în comunitate care au parcurs peste 30 de ore din C# Masterclass într-un ritm atât de alert încât părea ca e o competiție și cine termină primul primește ceva premiu.

Încetinește ritmul și asigură-te că nu ratezi niciun grăunte de informație, pentru că la finalul zilei, asta e tot ce contează și asta e ceea îți va crea încrederea în tine mai târziu.

Lucrează la proiecte semnificative

La fel ca în cazul cursurilor, iterarea prin multe proiecte, de altfel simple, fie ele și într-un număr foarte mare nu e de ajutor.

Asta îți dă senzația pe termen scurt că progresezi, dar în realitate bați pasul pe loc pentru că nu treci mai niciodată granița în necunoscut, sau chiar dacă o faci, e prea puțin.

Știu că e extrem de relaxant să lucrezi la proiecte unde te simți complet stăpân și nu trebuie să faci efort prea mare pentru a le duce la capăt, dar ideea e să evoluezi, nu să incrementezi numărul de proiecte personale.

Încearcă să alegi proiecte care îți sunt utile și ție și de care ești curios și evită ideile de proiecte generate cu AI sau luate de pe internet.

De asemenea, pe măsură ce lucrezi cere feedback prin comunitățile din care faci parte, thread-uri de Reddit, grupuri de Discord, canale de YouTube 😉 etc.

Cere păreri continuu de la alți oameni pentru că astfel o să-ți clădești încrederea și de asemenea vei avea posibilitatea să-ți ghidezi traiectoria în direcția corectă.

Concluzie

Sindromul impostorului nu e o afecțiune deloc plăcută, pentru că vine de nicăieri și trebuie să lucrezi activ pentru a o combate.

Acum, ca să te liniștesc și mai tare, o să-ți spun că se va mai diminua cu timpul chiar și dacă nu lucrezi activ în direcția asta, dar e spre interesul tău să o diminuezi cât mai repede pentru a nu-ți frâna progresul în carieră.

Dacă vei căuta tot timpul să te compari cu ceilalți și să-ți faci griji, nu vei avea timpul și energia mentală necesară să te concentrezi pe tine.

Cam atât azi, pe data viitoare.