Știm cu toții că 2023 a fost un an greu pentru toată lumea, în mare parte din cauza problemelor economice, dar cred că IT-ul a fost domeniul cel mai afectat dintre toate.

Sunt sigur că ai simțit efectul ăsta chiar și dacă nu activai în domeniu, prin efectele produse pe piața muncii, în special pentru cei în căutarea unui job de junior / entry level / internship.

În articolul de azi aș vrea să discutăm despre problemele pe care le are domeniul IT în momentul de față și cât vor mai dura (în opinia mea). Dar și ce poți să faci tu pentru a-ți atinge obiectivele, dacă te pregătești să faci o schimbare.

Numărul job-urilor pentru juniori s-a diminuat

Dacă ești în căutarea unui job de junior sau entry level, probabil ai observat deja încă de anul trecut o diminuare masivă a numărului de job-uri disponibile.

Dacă în anii precedenți se găseau din abundență job-uri de junior, programe de internship și tot felul de alte oportunități, angajatorii au redus drastic astfel de oferte în ultimele 18 luni, făcând concurența din ce în ce mai acerbă între candidații existenți.

În general este oricum un domeniu competitiv, unde nu poți intra chiar cu 0 cunoștințe sau cunoștințe generale, dar anul ăsta piața s-a transformat într-o adevărată arenă de luptă.

Sute de candidați pe un post de junior web / javascript developer, ceea ce face aplicarea la un job să pară ca și cum ai adăuga încă o picătură în ocean, sperând ca picătura respectivă să ajungă în cele din urmă în găleata câștigătoare.

Pe lângă asta, angajatorii au început să ceară din ce în ce mai multă experiență chiar și pentru un post de entry level (care e practic pentru cei cu 0 experiență).

În IT a existat oricum din totdeauna tendința asta de a pune ca cerință 1-2 ani experiență chiar și la nivelurile entry level. Un studiu din 2021 arată că între 2017 și 2021 peste 60% din job-urile entry level aveau ca cerință ceva experiență anterioară.

Concedieri chiar și pentru seniori

Probabil ai auzit deja că au fost valuri de concedieri pe la mai multe companii mari și foarte mari. Concedierile nu au ocolit România, au fost concedieri și la noi, chiar dacă nu la nivelul celor din state.

Oamenii nu au fost concediați pe bază de experiență, chiar și developeri seniori și-au pierdut locurile de muncă anul ăsta.

S-a speculat foarte mult pe subiectul ăsta și au apărut bineînțeles online tot felul de titluri bombastice care avertizau sfârșitul triumfului IT-ului.

Valurile de concedieri au coincis cumva și cu lansarea Chat GPT și astfel s-a creat impresia falsă că apariția unor noi unelte de inteligență artificială ar duce la eliminarea necesarului de programatori la nivel global, pentru că business-urile își vor satisface nevoile de dezvoltare prin intermediul Chat GPT.

Nimic mai greșit, dar să lăsăm timpul să dovedească asta, pentru că argumentarea ar avea nevoie de un articol dedicat.

Revenind la concedieri, acestea au o explicație foarte simplă: excesul de angajări din perioada 2020-2022.

Să nu uităm că în urmă cu 3 ani, toată omenirea s-a mutat remote pentru o perioadă destul de îndelungată, timp în care multe companii și-au dat seama că au nevoie de diferite soluții software pentru a putea opera remote cât mai eficient.

Asta a dus evident la explozia cererii de software nou la nivel global. Explozie a cererii care, pentru a putea fi satisfăcută, s-au făcut angajări masive, în special în 2021. Astfel domeniul a înghițit foarte mulți oameni noi, într-o perioadă extrem de scurtă, companiile bazându-se pe faptul că cererea asta ridicată se va păstra și în anii următori.

Mark Zuckerberg admite că motivul concedierilor la Meta este (parțial) cel al exagerării angajărilor din perioada pandemică.

Concedierile de la Google, au bineînțeles același motiv. Probabil cu foarte puține excepții, ăsta a fost principalul factor al concedierilor în IT, creșterea foarte accelerată, într-un timp foarte scurt, fapt care evident s-a dovedit a fi nesustenabil.

Asta reprezintă doar o parte a problemei, pentru că nu toate firmele din IT sunt firme de produs, firme care-și produc propriul software pe care să-l și vândă ulterior.

În IT, în special în România, e plin în schimb de companii de outsourcing. Adică nu produc nimic propriu zis, ci vând servicii de tehnologie (dezvoltare, testare, consultanță etc.) altora.

Ok, acum apare întrebarea: păi dacă nu produc nimic, doar vând servicii, de ce au făcut concedieri?

Evident, o dată cu diminuarea cererii de soluții software, pentru că multe companii au revenit înapoi la birou și continuă să opereze așa cum o făceau înainte, s-au pierdut și multe proiecte în care erau implicate echipe întregi din companii de outsourcing.

Mai mult de atât, creșterea accerlerată a inflației și problemele economice globale generate de asta, a făcut ca multe companii să-și regândească bugetele de dezvoltare.

Toate astea, au făcut ca oamenii să-și piardă locurile de muncă, chiar și în firmele de outsourcing.

Acum combină toate evenimentele de mai sus într-un singur an și obții furtuna perfectă pentru a zgudui unul din cele mai stabile domenii la nivel global.

Impozitul pe venit în România (parțial)

O altă lovitură dată IT-iștilor din România, a fost introducerea parțială a impzitului pe venit.

În caz că nu știai, în România oricine lucra în IT pe anumite funcții specificate în lege, era scutit complet de impozitul pe venit datorat statului (adică 10% din venitul brut rămas după achitarea celorlalte taxe).

Până acum, când legea s-a schimbat și toți angajații cu salarii mai mari de 10.000 lei brut vor plăti impozit pe venit 10% din valoarea care depășește plafonul ăsta de 10.000 de lei brut.

Trebuie să mărturisesc că inițial anticipam că majoritatea companiilor vor acoperi acest impozit pentru a nu risca un val de demisii, dar m-am înșelat. Cele mai multe firme au făcut fix invers, au ales să lase plata impozitului în sarcina angajatului, profitând puțin de frica generată în piață de valul de concedieri și problemele economice existente.

Dacă nu știi exact cum te impactează asta financiar, nu trebuie să te sperii, e vorba de doar câteva sute de lei chiar și când e vorba de salarii mai mari.

Când își va reveni piața

Probabil te întrebi care este direcția pe care o va lua domeniul IT, pentru că din ce ți-am povestit până acum sună a scenariu de coșmar.

Propriu zis nu știe nimeni când își va reveni complet piața, probabil va mai dura o vreme, cel puțin atâta timp cât inflația se menține încâ relativ ridicată.

Dar, există semne pe final de an care spun că piața se mai dezgheață, dar încet. De asemenea sunt companii care au reînceput să facă angajări, după ce tot restul anului au oprit orice fel de activitate de genul ăsta.

Găsești aici un raport făcut de cei de la CompTIA, în legătură cu piața locurilor de muncă din tehnologie, ce-i drept, în state. Dar când lucrurile încep să se miște acolo, vor începe să se miște și pe la noi. Mai ales că mare parte din companiile de outsourcing se concentrează pe piața americană.

Ce poți să faci între timp

Dacă scopul tău e să faci o schimbare către IT, probabil acum nu e cel mai bun moment, dar asta nu înseamnă să renunți, ci mai degrabă să-ți faci o strategie.

Dacă în prezent ai un job, de la care erai pregătit să-ți dai demisia pentru a te înscrie la un curs de 3-6 luni și să te angajezi în IT apoi, cel mai bine ar fi să mai aștepți cu demisia.

Dacă poți, participă la cursurile respective în paralel cu job-ul actual, iar dacă programul sau timpul nu îți permite, încearcă mai degrabă cu cursuri online.

Cursurile online au avantajul că poți să înveți în ritmul tău, poți să revezi o anumită secțiune de câte ori vrei fără să simți că “rămâi în urmă” față de ceilalți. Domeniul ăsta e atât de complex încât nu-ți poți permite să tratezi noțiunile superficial și să grăbești lucrurile, doar pentru a părea că reușești să ții pasul cu ceilalți.

Oamenii au capacități diferite de înțelegere a lucrurilor, mai ales bazat și pe experiența anterioară. Asta nu înseamnă că dacă nu reușești să înțelegi un lucru la fel de repede ca unii colegi de la curs, domeniul nu e pentru tine. Înseamnă doar că trebuie să mai aprofundezi un pic, să mai insiști acolo unde simți că lucrurile nu se leagă pentru tine.

De-asta consider că un curs online e cel mai potrivit pentru oamenii care deja lucrează, dar vor să meargă spre IT. Pentru că le dă flexibilitatea să învețe după orarul lor, nu după cum stabilește cineva.

Dacă ai trecut deja de etapa asta și te afli la stadiul la care lucrezi deja la propriile proiecte, dar nu ai reuști încă să prinzi un job, fii răbdător. Nu e neapărat vina ta, piața nu e în cea mai bună formă acum, dar asigură-te că tu ești în cea mai bună formă a ta pentru momentul când o să-și revină.

Dacă ai lucrat deja la câteva proiecte și te gândești să-l începi pe următorul, oprește-te! Alege unul din proiectele deja începute și adaugă complexitate.

Dacă proiectul tău e o aplicație web sau de mobil, adaugă o bază de date, adaugă sistem de login, adaugă funcționalități mai complexe, care să ofere potențialului utilizator o experiență completă. Nu lucra la proiecte doar de dragul de a crește numărul lor, mai degrabă încearcă să duci unul din ele la stadiul de funcțional.

Ăsta e momentul când ar fi bine să te concentrezi și pe calitatea codului tău și să înveți puțin despre arhitecturi.

Recomand cartea Clean Code a lui Robert C Martin, îți promit că îți va deschide foarte tare ochii despre multe greșeli pe care le făceai.

Învață cum să-ți testezi aplicația folosind teste unitare. Nu numai că vei învăța cum să scrii teste unitare, dar te va forța să scrii codul mult mai curat.

Citește despre cum poți să faci deploy unei aplicații pe server, pentru a putea fi folosită și de alți oameni care să-ți ofere feedback. Și mai mult de atât, o vei putea prezenta direct unui potențial angajator atunci când mergi la un interviu, pentru a-și putea face o idee reală despre ce poți face tu.

Va conta mult mai mult să ai o aplicație cât de cât funcțională, cât mai apropiată de un proiect real, decât sa ai 10 proiecte, dar toate extrem de simple și care nu aduc niciun fel de valoare unui potențial utilizator.

Dacă simți că proiectul tău nu e sificient și vrei să-ți sufleci mânecile și să vezi cum e în realitate în domeniu, o poți face fără să-ți riști job-ul actual, prin platforme de freelancing.

Te înscrii pe platforme de freelancing și aplici pentru job-uri/task-uri micuțe la început, pe tehnologia cu care lucrezi, evident. S-ar putea să prinzi 2-3-5 clienți, poate puțin mai greu la început, dar dacă primești recenzii bune vor veni cu siguranță și alții. (PS. folosește proiectul tău personal ca portofoliu pentru a prinde primii clienți).

În felul ăsta prinzi deja și ceva experiență reală. Poate nu faci foarte mulți bani, mai ales la început, dar experiența va valora mai mult decât banii câștigați din asta.

Concluzie

Chiar dacă domeniul IT trece printr-o perioadă mai grea, mai ales pentru cei la început de drum, asta nu înseamnă că nu mai e de viitor. IT-ul va fi tot timpul domeniul care va scrie viitorul, de-asta și este un domeniu atât de bine plătit și competitiv la nivel global.

Aplicând etapele pe care tocmai ți le-am descris, șansele tale de a deveni un angajat full time vor crește exponențial. Pentru că din marea de oameni care tratează domeniul superficial, tu vei fi printre puținii care și-au dat interesul și și-au “bagat mâinile” într-un proiect software real.

Până data viitoare, evoluează constant și nu uita să te bucuri de proces.

Dacă vrei să înveți programare și nu știi de unde să începi

C# Masterclass s-ar putea să fie o alegere bună pentru tine. Cursul are peste 30 de ore de conținut și cuprinde toate noțiunile de care are nevoie un începător pentru a-și construi propriile aplicații de la zero, cât și pentru a trece de orice interviu tehnic.